Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

El Salvador: dit jaar al 152 slachtoffers femicide

Datum : 06/06/2018
Land : El Salvador

El Salvador: dit jaar al 152 slachtoffers femicide

Het is al lang bekend dat Latijns Amerika, en dan in het bijzonder Midden Amerika, de regio is waar het aantal vrouwen dat door geweld om het leven komt het hoogste ter wereld is. Al jaren strijden met name vrouwenorganisaties voor maatregelen, maar de aantallen nemen niet af. Integendeel: in El Salvador bijvoorbeeld werden tussen januari en mei van dit jaar 152 vrouwen vermoord, dat zijn er dertig meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, een toename van 25 procent.

De meeste vrouwen worden vermoord door hun partner. Vaak halen deze moorden nauwelijks het nieuws, maar een enkele keer is de moord zo gruwelijk, of is het slachtoffer bekend door haar werk of sociale status en dan krijgt haar verhaal de aandacht die het verdient. Overigens zonder dat er daadwerkelijk in het systeem iets veranderd om deze moorden te voorkomen.

The Guardian vertelt het schokkende verhaal van de 22-jarige Graciela Eugenia Ramírez Chávez die in februari vermoord werd, kort voor haar bruiloft. Haar familie vertelde dat ze schoenen was gaan kopen voor haar huwelijk. Een dag later werd ze dood gevonden in een tuin, haar lichaam verminkt door 56 steekwonden, vermoord door haar verloofde. Nog geen maand daarvoor haalde de moord op de arts Rosa María Bonilla Vega kort de voorpagina, en in april gold hetzelfde voor de moord op de journalist Karla Turcios. Ook zij bleken vermoord te zijn door hun partner.

Het groeiend aantal moorden doet de roep om actie door de overheid toenemen. Afgelopen maand heeft de Salvadoraanse regering in reactie hierop een nieuwe afdeling opgericht binnen het Openbaar Ministerie. Vier ambtenaren zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van inspanningen om het geweld tegen vrouwen, kinderen, de LGBT gemeenschap en andere kwetsbare groepen tegen te gaan. De leiding van de afdeling is in handen van Graciela Sagastume, die ook de leiding had bij de onderzoeken naar de moorden op Bonilla en Turcios.

Bij de installatie van de nieuwe afdeling erkende de openbare aanklager dat vaak te weinig wordt gereageerd op signalen dat er iets serieus mis is, zoals in het geval van Graciela Ramírez, waar buurtgenoten regelmatig de politie gewaarschuwd hadden. De nieuwe afdeling zal ook aan preventie werken. Maar om werkelijk iets te bereiken zal er ook vertrouwen vanuit de gemeenschap moeten zijn in politie en justitie, apparaten die met straffeloosheid en tolerantie mede verantwoordelijk zijn voor de toename van femicide.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug