Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

El Salvador gevaarlijkste land van de regio

Datum : 14/12/2018
Land : El Salvador

El Salvador gevaarlijkste land van de regio

Terwijl ’s nachts Midden-Amerikaanse vluchtelingen bij het Mexicaanse Tijuana de grens naar de Verenigde Staten oversteken, vaak na betaling van 1.000 tot 3.000 dollar per persoon aan smokkelaars, wordt verder zuidelijk de directe aanleiding van hun vlucht steeds duidelijker.

Met 51 moorden per 100.000 inwoners is El Salvador in 2018voor het vierde jaar op rij het gevaarlijkste land van de regio. Dit cijfer is maar liefst vijf keer zo hoog als de norm die de Verenigde Naties aanhouden om een geweldsepidemie in een land aan te geven.

In de buurlanden Honduras en Guatemala, waar absoluut gezien meer vluchtelingen vandaan komen die bij Tijuana de grens over willen, liggen de moordcijfers op respectievelijk 40 en 23 per 100.000 inwoners (Nederland ongeveer 1,5 op 100.000). Gezamenlijk gaan de overheden in deze drie landen er van uit dat er dit jaar 10.000 mensen vermoord zijn – of nog worden in de laatste dagen van het al bloedige jaar. De totale bevolking van deze drie landen samen is 33 miljoen.

Hoewel deze cijfers in alle drie de landen een verbetering zijn ten opzichte van de situatie in 2017, is de aanhoudende onveiligheid de belangrijkste reden voor Midden-Amerikanen om de lange, dure en gevaarlijke tocht naar de Verenigde Staten te maken – de ‘vluchtelingenkaravanen’ die de laatste tijd weer in het nieuws zijn.

De president van El Salvador, Salvador Sánchez Cerén, presenteerde de verbeterde cijfers voor zijn land dan ook “als het resultaat van de frontale aanval op criminele organisaties”. Toch zijn de praktijken van diezelfde criminele organisaties (moord, afpersing, ontvoering, geweld) een andere oorzaak van de huidige vluchtelingenstroom, ironisch genoeg door het land (Mexico) waar veel drugsbendes vandaan komen en op weg naar het land (de Verenigde Staten) waar de vraag naar dezelfde drugs aan de oorsprong van het geweld ligt.

 

Naast moord en zichtbaar geweld, lijden Midden-Amerikanen ook onder groeiende aantallen van ‘verdwenen’ mensen – in El Salvador alleen al ongeveer 10 per dag.

Bron : https://elfaro.net/es
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug