Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

El Salvador: goed nieuws met een donker randje

Datum : 16/02/2018
Land : El Salvador

El Salvador: goed nieuws met een donker randje

In El Salvador is Teodora del Carmen Vásquez op 15 februari 2018 vrijgelaten. Ze werd tien jaar geleden tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘moord’ nadat ze een doodgeboren kindje kreeg. Amnesty International voerde intensief actie voor haar vrijlating.

“Het is bemoedigend om Teodora de gevangenis te zien verlaten. Ze had echter nooit gevangengezet mogen worden. De autoriteiten van El Salvador moeten direct de schandelijke abortuswet herroepen, omdat de wet bijdraagt aan discriminatie, onrechtvaardigheid en veel mensen pijn doet”, aldus Erika Guevara-Rosas, Amnesty’s directeur Noord- en Zuid-Amerika.

In El Salvador worden vrouwen van wie de zwangerschap in een miskraam of doodgeboren baby eindigt, er automatisch van verdacht dat zij een abortus hebben ondergaan. Abortus is er sinds 1997 onder alle omstandigheden verboden, ook als een vrouw zwanger raakt na verkrachting, incest of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Wie zich desondanks ‘schuldig’ maakt aan abortus riskeert een gevangenisstraf van maximaal 50 jaar. Op dit moment zitten ten minste 28 vrouwen vast omdat ze een abortus zouden hebben ondergaan. Ze kregen gevangenisstraffen variërend van 12 tot 40 jaar.

Ondanks de vrijlating van Teodora, roept Amnesty International de El Salvadoriaanse autoriteiten nog steeds op onmiddellijk een moratorium in te stellen op de abortuswet, zoals ook het VN-Comité voor de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen heeft aanbevolen. Doel daarvan is om abortus niet langer als misdrijf te zien. Ook moeten alle vrouwen die vastzitten vanwege aanklachten die samenhangen met complicaties tijdens de zwangerschap onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Bovendien moeten vrouwen toegang krijgen tot een legale en veilige abortus, in ieder geval als hun leven of hun fysieke en mentale gezondheid gevaar loopt en wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting, incest of wanneer de foetus niet levensvatbaar is. Op dit moment kunnen artsen, die een vrouw helpen een abortus te ondergaan, hier tot 12 jaar gevangenisstraf voor krijgen.

Bron : Amnesty International
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug