Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

El Salvador onder druk voormalige militairen uit te leveren

Datum : 08/12/2011
Land : El Salvador

El Salvador onder druk voormalige militairen uit te leveren

Mensenrechtenorganisaties in El Salvador en Washington vragende Salvadoraanse regering mee te werken aan het verzoek van Spanje tot uitlevering van 13 voormalige militaire officieren. Die moeten terecht staan voor de moord in 1989 op vijf Spaanse priesters, hun Salvadoraanse collega en twee medewerkers van de Centraal-Amerikaanse Universiteit (UCA) tijdens de burgeroorlog in El Salvador.

Op 2 december heeft de Spaanse regering officieel aan El Salvador om uitlevering gevraagd. Volgens de mensenrechtenorganisaties is het Spaande onderzoek “de laatste hoop” voor de familie van de slachtoffers op gerechtigheid.

In 1999 sprak een jury in El Salvador zeven van negen officieren vrij van moord. Twee jaar later verleende president Alfredo Cristiani amnestie aan voormalige officieren en guerrillastrijders, slechts enkele uren voordat een Waarheidscommissie van de Verenigde Naties een rapport uitbracht, waarin hoge militairen verantwoordelijk werden gesteld voor de moorden.

Het Salvadoraanse Hooggerechtshof heeft het uitleveringsverzoek van de Spaanse rechter Eloy Velasco afgewezen. 
 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug