Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

El Salvador verbiedt alle mijnbouw naar metalen

Datum : 01/04/2017
Land : El Salvador

El Salvador verbiedt alle mijnbouw naar metalen

Het congres in El Salvador heeft een wet goedgekeurd die het winnen van metalen verbiedt. In de zilver-, koper- en goudmijnen wordt cyanide en kwik gebruikt en dat is slecht voor het milieu en de volksgezondheid. Het kleine Midden-Amerikaanse land streeft al jaren naar een verbod, sinds een rivier waaruit drinkwater wordt gewonnen in 2008 werd vergiftigd door cyanide.  

Een overgrote meerderheid in het congres stemde voor het verbod, onder druk van veel milieuorganisaties en Salvadoraanse burgers.

Het besluit is een grote slag voor de mijnbedrijven. Verscheidene buitenlandse mijnbedrijven hebben de Salvadoraanse overheid al aangeklaagd omdat ze in de aanloop naar de nieuwe wetgeving geen concessies meer kregen. Een van die bedrijven is het Canadese Pacific Rim, dat een grote goudmijn wil openen bij de grootste rivier van El Salvador. Het bedrijf eist 250 miljoen dollar van El Salvador om het verlies van de mijnbouw te compenseren.

 

Bron : NOS, EPA
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug