Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

El Salvador zondag naar stembus

Datum : 10/03/2012
Land : El Salvador

El Salvador zondag naar stembus

Morgen mogen de Salvarodanen naar de stembus om leden van het parlement en burgemeesters te kiezen. De strijd gaat tussen de linkse regeringspartij FMLN en de rechtse Arena-partij, die elkaar niet veel ontlopen.

Volgens peilingen wordt Arena weer de grootste partij, maar het FMLN, de ex-guerilla partij die nu aan de macht is, denkt meer stemmen te kunnen halen dan de vorige keer. Ze hoopt op 43 van de 84 zetels in het parlement, zodat ze veranderingen door kan voeren. Nu heeft de partij 35 zetels, waardoor de rechtse partijen voorstellen kunnen afhouden. Naar verwachting zullen de rechtse partijen samen een meerderheid halen.

Sommige analisten zien de verkiezingen als een soort referendum voor president Mauricio Fues, die in 2009 aan de macht kwam en de eerste linkse president van het land is. Andere menen dat kiezers vooral kijken naar hun lokale bestuur.

Op een bevolking van ongeveer 5,7 miljoen kunnen er 4,6 miljoen stemmen. De kiesraad verwacht een opkomst van 60 procent, hoger dan normaal. Dit komt door de nieuwe manier van stemmen: in plaats van te stemmen op een partij, stem je nu op een naam.

Het grootst is de spanning bij de verkiezing van de burgemeester van hoofdstad San Salvador. De huidige burgemeester, Norman Quijano van de Arena-partij, is de gedoodverfde winnaar.

Bij de verkiezingen zullen 2500 nationale en internationale waarnemers aanwezig zijn, terwijl 2000 journalisten verslag doen. Voor de veiligheid moeten 29.000 agenten, soldaten en burgerwachten zorgen. El Salvador is het op een na gewelddadigste land ter wereld.
 

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug