Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Elitaire oase droogt op in Venezuela

Datum : 03/04/2011
Land : Venezuela

Elitaire oase droogt op in Venezuela

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de Caracas Country Club gedreigd met sluiting indien zij haar golfbaan niet ter beschikking stelt voor de opvang van arme families. Uit een studie gepubliceerd in november 2010 blijkt dat indien de genoemde en een andere club worden onteigend er woonruimte beschikbaar komt voor 4000 arme families.

De regering is het menens, zo blijkt uit de vele honderden nationalisaties in 2010. De Caracas Country Club leek buiten de gevarenzone te liggen maar lijkt nu ook te worden aangepakt. Chávez verzocht de leden in november 2010 om een beroep te doen op hun compassie. “Doen jullie dat niet, dan doen wij dat voor jullie”, aldus de president.

De onteigeningszaak brengt echter ook een andere dynamiek aan het licht. Ogenschijnlijk lijkt de Club een anti-Chávezsymbool, maar zo zwart-wit liggen de zaken niet want enkele leden van de club hebben goed verdiend aan discrete deals met de socialistische overheid.

De sfeer in de Club is veranderd, zeggen insiders: er staat een groep lijnrecht tegenover Chávez en er is een groep die stilzwijgend profiteert van contracten van overheidswege, de zogenaamde boligarchs (oligarchen die hun rijkdom danken aan contracten afgesloten met de Bolivariaanse regering, vandaar boligarch). Een lid van de oligarchie beschrijft het zwaan-kleef-aan-gedrag tussen de twee elites. “Tijdens besloten bijeenkomsten tonen de socialistische partijleden eer en respect aan de oude oligarchie vanuit de wens om te worden geaccepteerd. Terwijl de oude oligarchen aanpappen met de nieuwe boligarchen om zo hun positie veilig te kunnen stellen.”
 

Bron : The New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug