Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Eman wil voor eind van de maand nieuw kabinet Aruba

Datum : 09/10/2013
Land : Aruba

Eman wil voor eind van de maand nieuw kabinet Aruba

Demissionair premier Mike Eman van de Arubaanse Volkspartij (AVP) is gisteren mondeling gevraagd om als formateur op te treden van zijn tweede kabinet. Hiermee wordt de stap van het aanstellen van een informateur overgeslagen. Het overslaan van het aanstellen van een formateur is het gevolg van de verkiezingen waarbij regeringspartij AVP een absolute meerderheid van dertien zetels heeft behaald. De benoeming komt in de vorm van een zogeheten Formatie Opdracht, waarin de gouverneur de meest urgente zaken identificeert waar de regering aandacht voor moet hebben. Gouverneur Refunjol is nog bezig met het formuleren van zijn prioriteitenlijst op basis van gesprekken met andere partijen en stakeholders vorige week.

Bronnen melden echter dat de verhoging van de pensioenleeftijd en de zorgpremies, het verlagen van de overheidsuitgaven en het verhoging van de overheidsinkomsten hoog op de agenda van de gouverneur staan. Eman zegt zelf dat verhoging van de pensioenleeftijd op tafel ligt, maar dat dit uiteindelijk met de sociale partners besloten gaat worden. Hij stond gisteren uitgebreid stil bij zijn visie voor de ontwikkeling van de derde economische pilaar en meer participatie van de bevolking in de regering. Beide punten stonden in het partijprogramma van AVP.

In de afgelopen vier jaar maakte het eerste kabinet Mike Eman er een punt van om samen met onder meer vakbonden, werkgeversorganisatie Atia en de Kamer van Koophandel tot belangrijke besluiten te komen over onder meer het pensioenstelsel en veiligheid. Dit wil Eman in de komende vier jaar naar 'een hoger plan' tillen onder de noemer 'Nationale Alliantie', waarbij stakeholders uit meer uiteenlopende sectoren van de maatschappij worden uitgenodigd. Eman wil in ieder geval voor eind van de maand zijn nieuwe kabinet presenteren om vanaf 1 november aan het werk te gaan.

Bron : Caribisch Netwerk, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug