Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Emsley Tromp vrijgesproken van miljoenenfraude

Datum : 18/11/2017
Land : Curaçao

Emsley Tromp vrijgesproken van miljoenenfraude

Emsley Tromp, (voormalig) president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, is vrijdagmiddag vrijgesproken van het opzettelijk onjuist doen van aangiften van de inkomstenbelasting. De aangiften zijn volgens het gerecht in Willemstad wel onjuist ingevuld, maar er ligt te weinig bewijs dat Tromp dit opzettelijk heeft gedaan.

Tromp’s advocaat Mirto Murray zegt dat het vonnis ‘goed onderbouwd’ is, en hoopt dat het Openbaar Ministerie (OM) ‘het hier bij laat’. “Zeker gezien de reputatieschade die al toegebracht is aan meneer Tromp, die op geen moment de opzet had valse aangiftes te doen.”

Op de publiekstribune zaten vrijdag opvallend meer mensen dan tijdens het inhoudelijke proces drie weken geleden. De voormalige topbankier zocht zijn publiek zichtbaar opgelucht op na de uitspraak, maar wilde verder niemand te woord staan.

De verdediging van Tromp – advocaat Niels van der Laan en Murray – wilde het OM niet-ontvankelijk laten verklaren, omdat er sprake zou zijn van een ‘politiek proces.’ Volgens Tromp zou het gaan om een ‘politieke vervolging’ ingegeven door Nederland. Het Saffier-onderzoek is uitgevoerd door het Team Bestrijding Ondermijning (TBO), waar Nederland geld voor beschikbaar heeft gesteld. Maar het gerecht vindt dit ‘niet aannemelijk’.

Het OM had een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van 10 miljoen Antilliaanse gulden geëist. Het OM beschuldigde Tromp ervan bewust geld ten behoeve van privé-pensioenfondsen doorgesluisd te hebben. De ‘schade’ voor Curaçao werd door het OM geschat op 5.5 miljoen gulden. Het OM heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. 

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug