Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

En nog een grensmuur

Datum : 16/06/2017
Land : Ecuador

En nog een grensmuur

De relatie tussen Ecuador en Peru is nogal wisselend. Verschillende oorlogen zijn de afgelopen eeuwen afgewisseld door periodes van onderlinge solidariteit. Ondanks de aanwezigheid van de conservatieve Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski bij de inauguratie van zijn links-populistische collega Lenín Moreno in mei dit jaar, staat de relatie tussen beide buurlanden nu toch weer onder druk.

De nieuwe spanningen worden veroorzaakt door de bouw van een muur langs de grens tussen het Ecuadoriaanse Huaquillas en het Peruaanse Aguas Verdes, nabij de monding van de rivier Zarumilla in de Stille Oceaan. Peru heeft inmiddels opheldering gevraagd over het bouwwerk, op een plek die volgens het vredesakkoord van 1998 onbebouwd zou moeten blijven.

De bouw van de muur, met een geplande lengte van zo’n tweeduizend meter, zou gestart zijn in de laatste dagen van Moreno’s voorganger Rafael Correa. Volgens Ecuadoriaanse media zou de muur onderdeel moeten zijn van een nog aan te leggen park langs een tak van de Zarumilla, maar niet iedereen is daarvan overtuigd.

“Een muur van vier meter hoog zal ons scheiden en ons belemmeren van het uitwisselen van producten. Alle handelaren die op de bruggen werken, zullen werkloos worden”, aldus Abel Jiménez van de Asociación Pacífico Sur uit Huayquillas. Volgens hem zullen maar liefst tienduizend families lijden onder de bouw van de muur.

De bruggen waar Jiménez het over heeft, zijn echter vaak illegale bouwsels en het uitwisselen van goederen kan ook ‘smokkel’ genoemd worden. De muur moet dat tegengaan. Volgens Marco Zumba, provinciaal vertegenwoordiger van het ministerie van Volkshuisvesting, zal de overheid al het mogelijke doen om alternatieven te bieden, zodat de handelaren “hun commerciële activiteiten kunnen voortzetten in menswaardige omstandigheden”.

Bron : El Universo
Bookmark and Share


Terug