Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Engeland stopt met export naar Argentijnse militairen door spanningen over de Falkland eilanden.

Datum : 27/04/2012
Land : Argentinië

Engeland stopt met export naar Argentijnse militairen door spanningen over de Falkland eilanden.

De Britse regering zet een stop op de export van producten die Argentinië kan gebruiken voor het creëren van een economische blokkade op de eilanden. Engeland, dat sinds 1998 alleen producten levert die het leger ondersteunen maar die niet het leger verder helpen ontwikkelen, stopt nu helemaal met de export aan Argentijnse militairen. De handel beslaat de laatste vijf jaar ruim 3 miljoen pond. 

Argentinië en Engeland hebben een geschiedenis van conflicten over de eilanden. Argentinië claimt soevereiniteit over de eilanden die sinds 1833 door de Engelsen worden gecontroleerd. In 1982 kwam het tussen een oorlog tussen de landen om de soevereiniteit van de eilanden. Begin deze maand bij de 30 jarige herdenking van deze Falklandoorlog die in 1982 plaatvond, is de spanning tussen de landen weer opgelopen. 

Engeland zegt dat het exportbeleid naar Argentinië met onmiddellijke ingang strikt wordt toegepast. De Britse regering past het beleid aan omdat Argentinië een aantal acties zou hebben ondernomen die de economische belangen van de Falklandbewoners schaadt. 

Het Britse Ministerie van Handel, Innovatie en Vaardigheden zegt dat ongeveer 25 bedrijven in de laatste zes jaar geëxporteerd hebben naar het Argentijnse leger. Naar schatting staan er nog 37 betalingen open met de waarde van 1 miljoen pond. Het gaat voornamelijk om producten als vliegtuigonderdelen, motoren voor schepen en andere materialen voor onderhoud van het leger. De nieuwe maatregel zal de handel van deze materialen stopzetten. Ook is de maatregel van toepassing op de openstaande opdrachten, deze zullen opnieuw bekeken worden en geannuleerd worden als de maatregel hierop van kracht is.

Argentinië wil met Engeland in discussie over de soevereiniteit van de eilanden. Engeland wil over het thema niet in discussie  voordat de eilandbewoners daarmee akkoord gaan.

Londen heeft Buenos Aires ervan beschuldigd een economische blokkade op de eilanden te leggen. Dit nadat Argentinië en andere landen in de Mercosur geen toegang boden aan schepen met de vlag van de Falklandeilanden.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug