Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Enige vrouwelijke Boliviaanse president overleden

Datum : 10/05/2011
Land : Bolivia

Enige vrouwelijke Boliviaanse president overleden

Maandag is Lidia Gueiler, de enige vrouwelijke president ooit in Bolivia, op 89-jarige leeftijd overleden. Haar kleinzoon Luis Eduardo Siles bevestigde haar overlijden tijdens een interview met het radiostation Files. Hoewel Siles niets vertelde over de doodsoorzaak vertelde hij wel dat ze al weken ziek was. 

 
Gueiler was pas de tweede vrouw die een  land in Latijns Amerika onder haar hoede had toen ze in 1979 en 1980 tussen twee staatsgrepen in acht maanden lang president was. Isabel Martínez de Perón was de eerste vrouwelijke president in Latijns Amerika toen zij Argentinië regeerde tussen 1974 en 1976 na het overlijden van haar  man, Juan Domingo Perón.
 
Gueilier was president van het congres toen ze in 1979 volgens de constitutionele voorwaarden het presidentschap moest overnemen  nadat Generaal en couppleger  Alberto Natusch Busch tijdens een bloedige opstand het veld moest ruimen. Guelier schreef vervolgens verkiezingen uit, maar geen enkele kandidaat kon de meerderheid halen die nodig was om president te worden. Haar  neef  Generaal Luis Garcia Meza zette haar vervolgens 18 dagen na de verkiezingen af, nog voordat er nieuwe verkiezingen konden plaatsvinden. 
 
Garcia Meza was twee jaar aan de macht en heeft in die twee jaar  veel politieke tegenstanders opgesloten of vermoord en tevens nauw samengewerkt met drugshandelaren. Garcia Meza zit nog altijd vast in Bolivia voor het schenden van de mensenrechten. Gueilier ging na de coupe van haar neef in ballingschap in Chili, maar keerde in 1983 weer terug naar Bolivia. 
Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug