Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Enkelband tegen seksueel geweld in Paraguay

Datum : 26/01/2018
Land : Paraguay

Enkelband tegen seksueel geweld in Paraguay

In 2017 werden niet minder dan 49 vrouwen in Paraguay vermoord, een triest record in een land waar geweld tegen vrouwen endemisch is. Na de eerste drie weken van 2018 staat de teller al weer op vijf.

Vanuit het Paraguayaanse congres is inmiddels voorgesteld dat mannen met een huis- of contactverbod verplicht worden een elektronische enkelband te dragen. Volgens afgevaardigde Victor Ríos kan dit meer gevallen van vrouwenmoord voorkomen.

“De bedoeling is niet dat een rechter een enkelband kan opleggen of niet. Het wetsvoorstel verplicht de rechter een enkelband op te leggen in het geval van een huisverbod”, aldus Ríos die het voorstel eerder deze week inbracht. “Het lukt ons blijkbaar niet om het aantal vrouwenmoorden terug te dringen, dus willen we meer gebruik maken van bestaande technische mogelijkheden om de politie te helpen bescherming te bieden aan vrouwen.”

Ríos verwijst naar de ervaringen in Uruguay waar in korte tijd nadat een vergelijkbare maatregel ingesteld was, het aantal vrouwenmoorden teruggebracht was tot nul. “We moeten er voor zorgen dat we in Paraguay hetzelfde resultaat bereiken en op een andere manier is dat onmogelijk. De politie kan niet achter elke gek gaan staan die zijn partner wil vermoorden.”

Een dergelijke verplichting verstrekt bovendien zekerheid. Ríos geeft het voorbeeld van een vrouw die aan de rechter uitdrukkelijk om een huisverbod voor haar partner gevraagd had, maar dezelfde (vrouwelijke) rechter trachtte te bemiddelen om beide partners weer te verzoenen.

De parlementariër heeft geen cijfers paraat over de kosten van zijn wetsvoorstel, maar geeft aan dat de staat de plicht heeft om de wet, indien aangenomen, uit te voeren. “We hebben het hier tenslotte niet over miljoenen enkelbanden die aangeschaft zouden moeten worden. We hebben het hier wel over het beschermen van mensenlevens.”

 

Bron : /www.abc.com.py
Bookmark and Share


Terug