Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Enorme toename asielzoekende Mexicanen

Datum : 20/06/2011
Land : Mexico

In de laatste vier jaar, sinds het aantreden van president Felipe Calderón in 2006, hebben circa 40.000 Mexicanen asiel aangevraagd in een ander land. Dit bericht de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR).

Sinds Calderón zijn oorlog tegen de drugskartels begon is het geweld in Mexico enorm toegenomen. Dit lijkt voor veel Mexicanen een reden te zijn om naar het buitenland te vertrekken. 

De meerderheid vroeg asiel aan in Canada waar zo’n elf procent werd toegelaten. Vanaf 2005 verdrievoudigde het aantal asielaanvragen in Canada, om vervolgens weer heel snel af te nemen na juli 2009, toen Canada een visumplicht instelde voor Mexicanen. Terwijl in 2008 nog een kleine tienduizend Mexicanen in Canada asiel aanvroegen, waren dat er in 2010 nog maar 199.

Sinds de visumplicht in Canada komen de meeste asielaanvragen terecht bij de Verenigde Staten. Daar vroegen in 2009 nog 254 Mexicanen asiel in, tegenover 2.973 in 2010, een toename van meer dan 1.000 procent. 

Onderzoekers wijzen naar het toenemende geweld als oorzaak van de vele vluchtende Mexicanen. Jorge Álvarez Martínez, chef van het Programma voor Interventie bij Crises van de Faculteit voor Psychologie aan de UNAM, zegt dat “al deze vluchtelingen slachtoffers zijn van het geweld”. Hij wijst erop dat mensen het gevoel hebben dat ze in een samenleving wonen waarin ze zichzelf niet meer kunnen beschermen. Volgens een studie van het Instituut voor Mentale Gezondheid van de staat Durango, leeft 70 procent van de bevolking daar met een posttraumatische stressstoornis.

Sinds Calderón besloot de kartels hard aan te pakken bij zijn aantreden in 2006 zijn er meer al 34.000 doden gevallen in verband met de drugsoorlog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron : El Universal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug