Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ergste dengue-uitbraak in Centraal Amerika

Datum : 02/09/2019

Ergste dengue-uitbraak in Centraal Amerika

Centraal Amerika kampt momenteel met de ergste dengue-uitbraak in decennia. Ook zeggen wetenschappers dat de ziekte in de toekomst alleen maar vaker voor zal komen door klimaatverandering. De meeste slachtoffers zijn gevallen in Honduras. Daar stierven dit jaar al 109 mensen aan de ziekte, waaronder veel kinderen. Ook Nicaragua, El Salvador en Guatemala zagen echter veel ziektegevallen.

In heel Latijns Amerika en het Caribisch gebied stijgen dengue-cijfers. Dit jaar hebben alleen al 2 miljoen mensen de ziekte gehad, waarvan er 720 overleden, aldus de Pan American Health Organization. "We hebben de aantallen zien verdubbelen sinds de jaren 80, en dit jaar was extreem zwaar," aldus Rachel Lowe, hoogleraar aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Het dengue-virus wordt verspreid door de Aedes Aegypti-mug, die ook Zika, gele koorts en chikungunya verspreidt.

Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering bijdraagt aan de toename, onder andere door hogere temperaturen en extremere regenval. Als de temperatuur stijgt kunnen de muggen in hoger gelegen gebieden overleven, waardoor mensen die eerder niet blootgesteld zijn - en dus nog geen immuniteit hebben - nu ook de ziekte kunnen krijgen. Vooral bewoners van dichtbevolkte sloppenwijken zonder stromend water lopen risico, omdat hier na regenval vaak plassen water blijven staan waarin de muggen zich voortplanten. Ook slaan bewoners water vaak op in emmers of watertanks op het dak.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug