Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Erika Cuéllar wint Rolexprijs voor behoud van Gran Chaco

Datum : 27/11/2012
Land : Bolivia

Erika Cuéllar wint Rolexprijs voor behoud van Gran Chaco

De Boliviaanse biologe Erika Cuéllar, die gedeeltelijk afstamt van de inheemse Guarani, heeft de Rolexprijs gewonnen voor haar werk in de Gran Chaco tot behoud van dit immense natuurgebied.

Na de Amazone is de Gran Chaco de tweede grote wildernis van Zuid-Amerika. Het is een droog bosgebied fat twee maal zo groot is als Groot-Brittannië en zich uitstrekt over het noorden van Paraguay, Bolivia en Argentinië. Maar weinig mensen zijn bestand tegen de zomertemperatuur van 45 graden en het gebrek aan water, maar er leven hier indiaanse stammen in vrijwillige afzondering, samen met jagers, boeren, juaguars, poema’s, grote miereneters en 3.400 plantensoorten.

Daar woont ook al tien jaar Erika Cuéllar, in het Boliviaanse deel van de Gran Chaco, in Kaa-Iya, een gebied van 34.000 vierkante kilometer. Ze doet er onderzoek naar de overgebleven guanaco’s, de wilde voorouders van de getemde llama. Werken aan natuurbehoud in de Chaco is totaal anders dan in Europa of de Verenigde Staten, zegt Cuéllar. Ze loopt 10 – 20 kilometer per dag door ruig terrein om de bewegingen van de dieren te volgen. Daarnaast moet ze dat ze geaccepteerd wordt door inheemse jagers, agressieve veeboeren, militairen en oliebedrijven, die allemaal belangen hebben in de Chaco. Nu kunnen daar nog  drugshandelaars bijkomen, volgens Cuéllar.

De natuurlijke rijkdom van de Chaco wordt systematisch geërodeerd, zegt Cuéllar. Habitats zijn verstoord door militaire zones, de aanleg van een gasleiding, extensieve veehouderij en de exploitatie van ondergronds water voor irrigatie. In Paraguay hebben groepen Mennonieten uitgestrekte stukken grond gekocht om te gebruiken voor vee en Braziliaanse boeren komen in grote getale over de grens op zoek naar goedkoper land voor de verbouw van soja.
“De boeren omringen nu het nationale park in Bolivia. Je kunt het verschil al zien. Gelukkig is het gebied fysiek zo onherbergzaam dat het zichzelf nog wel een tijd zak verdedigen”, meent Cuéllar.

Ze werkt met de inheemse Guarani groepen en anderen die aan de grenzen van het park wonen. De Rolexprijs van 100.000 Zwitserse franc (ruim 83.000 euro) gebruikt ze om mensen in Bolivia, Paraguay en Argentinië te trainen om de Chaco te beschermen. Voor haar is natuurbehoud een sociale discipline; het gaat net zo veel om mensen als dieren. “Wat is het punt van natuurbehoud als we niet te maken hebben met mensen? Als je een dier wilt bestuderen, kan dat midden in het niets, en dan kun je kijken hoe zijn oren bewegen en verder geen problemen. Maar dat is geen natuurbehoud.”

“IK geef de groepen mensen vertrouwen en help hen ‘eigenaar’ te worden van de Chaco. Ze hebben vertrouwen nodig. De autoriteiten en de regeringen moeten hen erkennen. Natuurbehoud heeft in Bolivia nog steeds een lage prioriteit; economie is hier alles.”


 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug