Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Ernstige droogte in Noordoost Brazilië

Datum : 07/01/2013
Land : Brazilië

Ernstige droogte in Noordoost Brazilië

Aanhoudende droogte in het Noordoosten van Brazilië zal naar voorspelling grote gevolgen hebben voor de elektriciteitsvoorziening en landbouw in het gebied. Het gebied maakt momenteel de ergste droogte in enkele decennia mee, een periode van bijna twee jaar met vrijwel geen regen. Dit heeft grote gevolgen voor de verbouwing van katoen, maïs en suikerriet. Ook is veel vee gestorven door de droogte. 

''Het gaat om de ergste droogte in vijftig jaar. De gevolgen hiervan zijn te vergelijken met een zeer zware aardbeving,'' aldus Eduardo Salles, secretaris van Landbouw in de staat Bahia. Deze gevolgen zijn ook te merken in de elektriciteitsvoorziening, die hier vooral afgehankelijk is van stuwdammen. Dammen in dit gebied werken op dit moment op 32 procent van hun totale capaciteit. In Brazilië, waar momenteel nog 67 procent van de totale energievoorziening afhankelijk is van stuwdammen, is dit een groot probleem. 

Toch ontkent de regering de moeilijke situatie. Op 27 december noemde president Dilma Rousseff het idee om reserves aan energie op te bouwen ''belachelijk''. Ook is er, volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, geen studie gedaan naar de economische gevolgen van de mislukte oogsten en het gestorven vee. Wel stelt de overheid financiële steun beschikbaar voor kleine boeren. 

Autoriteiten van de staat Bahia zeggen echter dat deze maatregelen niet voldoende zijn, en vraagt voor extra steun van de federale overheid. Dit zou twintig miljoen mensen in het getroffen gebied moeten helpen. 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug