Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

EU begint politieke dialoog met Suriname en zet rem op ontwikkelingshulp

Datum : 16/05/2012
Land : Suriname

EU begint politieke dialoog met Suriname en zet rem op ontwikkelingshulp

De Europese Unie begint op 30 mei de eerder aangekondigde politieke dialoog met Suriname. Dat maakte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel bekend. Ook zal de EU het hulpgeld aan Suriname drastisch verminderen.

Met de gesprekken wil de EU de politieke druk op de Surinaamse machthebbers verhogen. Vooral de aanpassing van de amnestiewet, waardoor verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit kunnen gaan, is Rosenthal en zijn collega’s een doorn in het oog.  Volgens Rosenthal gaat het om een ‘strak en hard’ instrument dat tot concrete resultaten moet leiden: “Het is meer dan een vrijblijvend gesprek.”

De verlaging van de EU-gelden heeft volgens parlementariër Rabin Parmessart niets te maken met de onlangs ingevoerde amnestiewet. De internationale status van Suriname is veranderd, het is opgeklommen van een laaginkomen- naar een middeninkomenland.”  In het elfde ontwikkelingsfonds wordt dertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor de voormalige kolonies. De verdeelsleutel is nog niet bekend.

Suriname heeft uit eerdere fondsen aardig wat kunnen meepikken. Vooral de laatste jaren is de opname van de hulpgelden verbeterd. Eerder was het land niet in staat alle beschikbare geld te benutten, vanwege administratieve zwakten. Die zijn onder de vorige regering weggewerkt. Uit het tiende ontwikkelingsfonds is ruim 90 procent benut. Het geld ging vooral naar wegenbouw en herstel van de haven van Paramaribo. “We zijn bezig het apparaat om te vormen”, aldus Parmessar.
 

Bron : Waterkant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug