Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

EU: 'Handelsovereenkomst hangt af van Mercosur'

Datum : 15/10/2013
Land : Brazilië

EU: 'Handelsovereenkomst hangt af van Mercosur'

Een handels- en samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en Mercosur “hangt alleen af van het Latijns-Amerikaanse handelsblok”, aldus de vicepresident van Justitie en Ondernemerschap van de Europese Commissie Antonio Tajani (zie foto).

“Mercosur heeft problemen; we praten al meer dan 10 jaar over samenwerken en het handelsakkoord en de oplossing ligt nu in de handen van Mercosur”, zegt Tajani na zijn tweedaags bezoek aan Brasilia. In februari 2014 praat hij verder met Brazilië. “Brazilië is belangrijk, het zit vol mogelijkheden voor handel en investering. Voor de EU is een overeenkomst essentieel om de ontwikkeling voort te zetten en uit te breiden.” Tajani zegt dat de EU wereldwijd handelsovereenkomsten heeft met veel landen en handelsblokken. Momenteel is de EU in onderhandeling met de VS over een breed handels- en investeringsakkoord. “Dit kan voordelig zijn voor alle partijen.” 

Tajani zei dat Mercosur ‘problemen’ heeft maar desondanks “wil de EU blijven samenwerken met Mercosur. Ook zal de EU doorgaan met de onderhandelingen met de VS.” Met problemen bedoelt Tajani de schorsing van Paraguay en het nieuwe lid Venezuela. “De EU heeft een mandaat om met Mercosur te onderhandelen en dus moeten er gesprekken plaatsvinden met alle leden van het blok. Dus moet Paraguay ook aanwezig zijn,” aldus de Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken Eladio Loizaga. Paraguay zegt klaar te zijn voor nieuwe gesprekken met de EU. De voorstellen liggen al klaar. Loizaga voegde eraan toe dat “Argentinië is vertraagd met het insturen van voorstellen. En Venezuela zal niet participeren in de onderhandelingen.” 

Paraguay is het enige lid van Mercosur dat volgend jaar een voordeel haalt uit het algemene preferentiestelsel GSP (generalized system of preferences) van de EU. Door dat systeem mogen ontwikkelingslanden in bepaalde gevallen hun producten tegen een lager tarief in de EU invoeren. De andere landen in de Mercosur hebben een te hoog bruto nationaal product om in aanmerking te komen voor het GSP. 

Bron : MercoPress, Europa-nu
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug