Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

EU prijst Latijns Amerika

Datum : 24/01/2013
Land : Brazilië

EU prijst Latijns Amerika

Verschillende Europese leiders, onder wie de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy en het hoofd van de EU-diplomatie Catherine Ashton, zijn momenteel bezig met een tour door Latijns Amerika. Doel is de versterking van de betrekkingen met een regio in volle ontwikkeling, die de laatste tijd steeds meer gericht is op China.

In een uitzonderlijke context -  Europa overweldigd door een voortdurende schulden- en vertrouwenscrisis en Latijns Amerika dat doorstoomt - zullen Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso ook deelnemen aan de EU-Brazilië top in Brasilia op 24 januari en de in het weekend daarop volgende EU-CELAC top in Santiago de Chile.

Brazilië wordt door de EU gezien als een cruciale bondgenoot van de G20 (groep van geïndustrialiseerde landen en opkomende economieën) en een zwaargewicht om de huidige financiële crisis te verhelpen. Maar Brazilië zou ook kunnen helpen om de banden tussen beide regio’s te consolideren en versterken. De EU is na China de tweede handelspartner, de belangrijkste investeerder en leider in samenwerking in Latijns Amerika.

De top zal proberen om wederzijds protectionistisch wantrouwen op te lossen. De EU wil graag meer goederen en producten naar Latijns Amerika exporteren, terwijl Latijns Amerika een grotere markttoegang tot de EU wil voor haar landbouwproducten en andere grondstoffen. Ook zal de onzekerheid over de gezondheid van de Venezolaanse president Hugo Chávez een agendapunt zijn.

Op de top in Santiago zullen naar verwachting 43 leiders van landen uit de EU en CELAC (Latijns-Amerikaanse en Caribische Gemeenschap)  aanwezig zijn, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse president Mariano Rajoy. Van beide blokken maken zestig landen deel uit. Tijdens de top zullen de thema’s handel en investeringen vermoedelijk de meeste debatten beheersen.

Volgens de Europese Commissie blijft de EU de belangrijkste investeerder in Latijns Amerika met 385 miljard euro in 2010, wat neerkomt op 43 procent van het totaal in de regio. Maar in de laatste tien jaar heeft China zich ontwikkeld tot een geduchte concurrent met een jaarlijkse groei van 28,4 procent in de bilaterale handel. Voor veel Latijns-Amerikaanse landen is China inmiddels de eerste of tweede handelspartner.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug