Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

EU steunt Spanje en waarschuwt YPF

Datum : 18/04/2012
Land : Argentinië

EU steunt Spanje en waarschuwt YPF

De Europese Unie steunt Spanje en de oliemaatschappij Repsol door te stellen dat de nationalisering van YPF door Argentinië een “zeer negatief signaal” is voor investeerders. Volgens John Clancy, woordvoerder van de EU, kan het handelsklimaat in Argentinië hierdoor ernstig schade oplopen. Hij reageerde enkele minuten na de aankondiging van de Argentijnse president Cristina Fernández dat de regering een aandeel van 51 procent overneemt van YPF, dat nu in handen is van het Spaanse Repsol.

Clancy voegde eraan toe dat het meningsverschil tussen de Argentijnse regering en Repsol-YPF kan worden opgeheven door een oplossing te zoeken die in het belang is van beide partijen. “We moedigen beide kampen aan een gezamenlijke oplossing te vinden, die het handelsklimaat en de relaties tussen de EU en Argentinië niet schaadt”, aldus Clancy.

Vorige week zond EU-voorzitter Manuel Barroso een persoonlijke boodschap aan Fernández, waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak over de ontwikkelingen rond Repsol. Hij riep Argentinië op zich te houden aan afspraken en contracten met buitenlandse investeerders. Al eerder had de EU duidelijk gemaakt aan ‘de kant van Spanje’ te staan, ook al gaf de EU toe geen juridische middelen te hebben om Argentinië te dwingen zich te houden aan afspraken met leden van de EU.

Het Verdrag van Lissabon uit 2009 geeft de EU wel de bevoegdheid over buitenlandse investeringen, maar er zijn nog geen juridische instrumenten vastgesteld. Eventuele claims dienen te lopen via het bilaterale Spaans-Argentijnse verdrag over de bescherming van investeringen.

De WTO (Wereld Handelsorganisatie) gaat niet over zaken die te maken hebben met de bescherming van investeringen. Er bestaan evenmin akkoorden over tussen de WTO en Argentinië, zodat de EU niet via deze mutilaterale organisatie kan optreden.

De EU heeft een bijeenkomst van het gezamelijnke EU-Argentijnse commitee , dat bij elkaar zou  komen in Buenos Aires op 19 en 20 april, afgezegd.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug