Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

EU waarnemers onderzoeken afzetten van president Lugo

Datum : 17/07/2012
Land : Paraguay

EU waarnemers onderzoeken afzetten van president Lugo

Een delegatie van het Europese Parlement is in Paraguay begonnen aan een onderzoek naar de afzetting van president Fernando Lugo. De delegatie, die uit acht personen bestaat, zal deze week gesprekken voeren met ex-president Lugo, president Frederico Franco en met enkele ministers. Eerder deze maand sprak Martin Schulz, de voorzitter van het Europese Parlement, zijn bezorgdheid uit over de situatie in Paraguay. De waarnemers zullen de situatie bekijken en hun conclusies trekken, aldus Schulz.

De Europese Unie is de vierde meest belangrijke handelspartner van Paraguay na Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. Er is niet niet bekend of de bevindingen van de waarnemers tot eventuele sancties tegen Paraguay kunnen leiden.

Naast de Europese Unie hebben ook verschillende landen in Latijns Amerika zelf hun bezorgdheid geuit over de situatie. Chili, Venezuela, Brazilië en Uruguay hebben hun ambassadeurs uit Paraguay teruggehaald. Ook erkennen zij de nieuwe president niet, omdat deze volgens hen via een staatsgreep aan de macht is gekomen. Over het opleggen van sancties zijn de Amerikaanse staten verdeeld. De Venezolaanse president Chávez heeft laten weten dat zijn land alle goederenvervoer over zee naar Paraguay stopzet. Insulza, de secretaris van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft zich echter uitgesproken tegen het opleggen van sancties. ´´In plaats van sancties moet er gezocht worden naar een dialoog met de huidige politieke actoren om tot een visie te komen die naar een lange termijn oplossing kan leiden. Hoewel de afzetting volgens de grondwet is verlopen, heeft de snelheid waarmee alles uitgevoerd is ertoe geleid dat het gebeurde niet legitiem lijkt´´, aldus Insulza,

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug