Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Europese druk op Brazilië

Datum : 31/05/2019
Land : Brazilië

Europese druk op Brazilië

Nadat in april al meer dan zeshonderd Europese wetenschappers en vertegenwoordigers van zo’n driehonderd inheemse groeperingen uit Brazilië een oproep aan de Europese Unie gestuurd hadden om meer rekening te houden met het Amazone regenwoud en haar inwoners, heeft het Seattle to Brussels network (S2B) daar nu een vervolg aan gegeven.

Dit in Brussel zetelende netwerk van maatschappelijke organisaties, opgericht als tegenwicht voor de macht van grote bedrijven bij de Wereldhandelsconferentie van Seattle in 1999, roept ook andere organisaties op haar nieuwe oproep te ondertekenen.

In haar brief, gericht aan de Raad van Europa, de voorzitter van de Europese Commissie en de voorzitter van het Europese Parlement, roept S2B deze Europese instellingen op stelling te nemen tegen het beleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Volgens het netwerk is dat beleid een regelrechte bedreiging voor de democratie in Brazilië en een aanslag op het milieu in het land.

De brief roept Europese instellingen onder meer op om alle onderhandelingen over vrijhandel met het Mercosur-handelsblok (waarvan Brazilië het belangrijkste lid is) te staken, en te garanderen dat in Europa aangeboden Braziliaanse goederen of diensten geen negatieve impact hebben op het Amazone oerwoud of haar inwoners. Daarnaast wordt de EU verzocht steun te bieden aan het maatschappelijk middenveld in Brazilië, dat ernstig onder druk staat sinds Bolsonaro tot president verkozen werd.

De volledige tekst van de brief kan hier gevonden worden. Steunverklaringen van organisaties kunnen nog ingestuurd worden tot en met woensdag 12 juni. De Engelstalige versie van de brief zal in de week van 17 juni gepubliceerd worden.

Bron: http://s2bnetwork.org/

Bron : s2bnetwork.org
Bookmark and Share


Terug