Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

EU-sancties tegen Nicaragua

Datum : 16/10/2019
Land : Nicaragua

EU-sancties tegen Nicaragua

De Europese Unie heeft maandag een sanctiekader voor Nicaragua aangenomen wegens mensenrechtenschendingen en repressie in het Midden-Amerikaanse land onder de linkse president Daniel Ortega.

De beslissing, gevalideerd in een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, leidt niet onmiddellijk tot straf voor Nicaragua, maar maakt het mogelijk om in een later stadium snel reisverboden en bevriezing van activa op te leggen.

Europa hanteert de maatregel om de regering van Ortega ertoe aan te zetten de gesprekken met de oppositie te hervatten om een politieke crisis op te lossen die begon in april 2018, toen protesten uitmondden in een volksopstand die op brute wijze werd onderdrukt.

Politiek geweld in Nicaragua leidde tot meer dan 300 doden en 2000 gewonden volgens mensenrechtengroepen, terwijl honderden oppositieleden gevangen werden gezet en 70.000 mensen het land ontvluchtten.

Vorige maand meldde VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet in een rapport een breed scala aan schendingen, waaronder buitengerechtelijke moorden, geweld door gewapende groeperingen, willekeurige detentie, seksueel geweld en foltering.

"De voortdurende weigering om de dialoog met de oppositie te hervatten, geeft een negatief signaal af over de bereidheid van de regering om te werken aan een vreedzame en democratische uitweg uit de crisis", zeiden de EU-ministers in een verklaring. Ortega, sinds 2006 aan de macht, beëindigde de gesprekken met de oppositie eind juli.

EU-ministers van Buitenlandse Zaken merkten op dat een van de weinige "positieve stappen" die in Nicaragua werden gezien, de vrijlating van enkele politieke gevangenen was, maar ze zeiden dat "de algehele situatie van mensenrechten en democratisch bestuur zeer zorgwekkend blijft."

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug