Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Evacuatie wegens vulkaanuitbarsting in Nicaragua

Datum : 27/12/2012
Land : Nicaragua

Evacuatie wegens vulkaanuitbarsting in Nicaragua

Nicaraguaanse autoriteiten hebben bevel gegeven tot de evacuatie van honderden mensen die in de buurt van de vulkaan San Cristobal wonen. Er is ook een waarschuwing uitgegaan voor het gebied van vijf vierkante kilometer rond de vulkaan, die afgelopen dinsdag as en gas begon te spuwen. Ongeveer 1500 boeren weigeren echter het gebied te verlaten, volgens het Franse persbureau AFP

First lady en woordvoerster van de regering, Rosario Murillo, zei dat zich sinds dinsdag vijftien erupties hebben voorgedaan. Die waren klein, maar volgnes Murillo was het onmogelijk te voorspellen of er grotere kwamen die een gevaar zijn voor de bevolking. Ze verzocht gezinnen die in het gebied wonen dringend de evacuatieroutes te volgen als voorzorgsmaatregel. Het Nicaraguaanse leger heeft reddingsteams naar het gebied gestuurd.

Sommige gemeenschappen verzetten zich tegen pogingen hen te laten vertrekken. “Mensen zijn niet geëvacueerd omdat we niet niet weg willen gaan en het gebied onbeheerd willen achterlaten”, zei de lokale boer Maria Pereira.

San Cristobal, de hoogste vulkaan van het land, ligt ongeveer 135 kilometer ten noordwesten van  hoofdstad Managua. Het wordt beschouwd als de meest actieve vulkaan in Nicaragua. De laatste uitbarsting vond plaats in september, waarbij enkele dieren op boerderijen omkwamen.


 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug