Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Evo Morales aangekomen in Mexico

Datum : 12/11/2019
Land : Bolivia

Evo Morales aangekomen in Mexico

Om 13:08 uur (Boliviaanse tijd) landde het FAM 3916-vliegtuig van de Mexicaanse luchtmacht in de voormalige presidentiële hangar van Mexico-City International Airport met Evo Morales aan boord. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard wachtte hem op de startbaan op. Morales, gekleed in zwarte broek en een lichtblauw T-shirt, werd vergezeld door ex-vicepresident Álvaro García Linera en voorzitter van de Senaat Gabriela Montaño, die gelijk met Morales uit hun ambt waren gestapt.

Voordat hij de luchthaventerminal betrad, hield hij een toespraak waarin hij aan de kaak stelde dat hij het slachtoffer was van een staatsgreep en de Mexicaanse regering bedankte voor het "redden van zijn leven". Hij onthulde dat een lid van zijn beveiligingsteam hem een dag voordat hij aftrad als president, berichten liet zien waarin hen 50.000 dollar werd geboden wanneer ze Moraleas zouden uitleveren. "Zolang ik leef, zullen we doorgaan in de politiek. Zolang ik leeg, zullen we doorgaan met de strijd," zei Morales.

Morales, die tot afgelopen zondag president van Bolivia was kreeg wegns “humanitaire redenen" politiek asiel in Mexico, nadat hij zijn afreden had aangekondigd te midden van een politieke en sociale crisis. De crisis was ontstaan na de uitslag van de nationale verkiezingen, in twijfel getrokken door een reeks onregelmatigheden, en nadat de nationale politie en de strijdkrachten hun steun hadden opgeheven.

De reis van Evo Morales en zijn metgezellen begon in Chimoré, waar hij zijn afreden  aankondigde en waar hij zijn laatste nacht in Bolivia doorbracht.

Bron : El Deber
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug