Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Evo Morales onder druk of onderdrukt?

Datum : 19/01/2018
Land : Bolivia

Evo Morales onder druk of onderdrukt?

Bolivia is al geruime tijd in de greep van stakingen tegen de pogingen van president Evo Morales zich door middel van een nieuw wetssysteem nogmaals kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2019. De demonstranten verwijten hem de mening van de bevolking (die hem bij een volksstemming vorig jaar een vierde termijn ontzegde) te negeren.

Morales zelf en zijn partij, de Movimiento al Socialismo (Beweging naar het Socialisme, MAS) beklagen zich echter over ‘politiek rechts’ dat zich tegen de nieuwe wet verzet, die het volk juist beter zal beschermen. Afgevaardigde voor de MAS, Susana Rivero (foto), klaagde op de televisie de Boliviaanse heersende klasse aan die de macht weer terug wil ten koste van de regering van het volk, vertegenwoordigd door Morales. Zij riep de bevolking op niet in de val van de oligarchie te trappen, die leugens over het nieuwe wetsysteem verspreidt en voortdurend bezig is de regering te destabiliseren. 

Volgens Rivero, tevens voorzitter van de Constitutionele Commissie van het parlement, zorgt het nieuwe wetsysteem er juist voor dat het recht toegankelijk wordt voor iedereen, en “niet slechts voor zij die geld hebben.” Dit ondanks dat Morales al sinds 2006 onafgebroken aan de macht is en de grondwet meerdere malen heeft laten wijzigen.

Na een nationale staking van medici kwamen andere sectoren in actie om het (vorige) rechtsysteem juist te verdedigen en 15 parlementariërs van de oppositie gingen in hongerstaking. Dit gebeurt elke keer als de regering de democratie wil verdiepen, aldus een verontwaardigde Rivero.

Volgens haar is dit opnieuw een voorbeeld van de twee visies op de toekomst van het land: die van hen die zich in willen zetten voor de grote meerderheid van de Bolivianen, en die van degenen die zelf weer aan de macht willen komen en daarbij niet terugdeinzen voor leugens.

 

Bron : www.telesurtv.net
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug