Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Evo Morales op voor vierde termijn?

Datum : 29/11/2017
Land : Bolivia

Evo Morales op voor vierde termijn?

De Boliviaanse president Evo Morales heeft een vrijbrief gekregen voor deelname aan de presidentsverkiezingen van 2019. Het Constitutioneel Hof, dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van wetten en wetsvoorstellen, heeft dinsdag besloten dat de politieke rechten van Morales en andere politici die herverkiezing beogen zwaarder wegen dan het artikel in de grondwet dat herverkiezing onmogelijk maakt.

Morales kan zich nu gaan opmaken voor een vierde termijn. Aan de macht sinds 2006 is hij nu al de langstzittende president in het Zuid-Amerikaanse land sinds 1839. Pikant detail: Morales kwam zelf na zijn verkiezing in 2006 met een nieuwe grondwet waarin staat dat een president slechts twee termijnen kan dienen. In het voorjaar van 2013 werd een nieuwe wet aangenomen die een derde termijn mogelijk maakt, iets dat toen al leidde tot oppositie en protesten.

In 2016 organiseerde Morales een referendum waarbij de bevolking zich kon uitspreken voor de mogelijkheid van een vierde termijn. Dit referendum verloor hij nipt, maar dat betekende niet het einde van zijn ambities. En nu heeft het Constitutioneel Hof dus besloten dat hij en anderen zich nogmaals kandidaat mogen stellen. De oppositie is woedend. Samuel Doria Medina, die de belangrijkste tegenkandidaat was bij de verkiezingen in 2014, spreekt van een “staatsgreep” en stelt dat Morales het land zo in “een nieuw Venezuela” zal veranderen.

De voormalig presidenten Jorge Quiroga en Carlos Mesa vinden het een aanval op de democratie. Anderen, zoals Luis Revilla, burgemeester van La Paz, benadrukken de noodzaak om gezamenlijk met een serieus alternatief voor de kandidatuur van Morales te komen. Want ondanks het feit dat Morales aan populariteit heeft verloren, is hij op dit moment nog altijd de kandidaat met de meeste kans op een overwinning wanneer de Bolivianen in 2019 naar de stembus gaan.

Ook internationaal is er kritiek op de uitspraak van het Constitutioneel Hof. Luis Almagro, voorzitter van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), verklaarde dat het besluit in tegenspraak is met het Amerikaans Verdrag voor de Mensenrechten en benadrukt dat Morales de wens van het Boliviaanse volk, en dus de uitslag van het referendum van 2016, moet respecteren.

Bron : El País, La Razón
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug