Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Excuses aan slachtoffers Braziliaanse dictatuur

Datum : 04/06/2012
Land : Brazilië

Excuses aan slachtoffers Braziliaanse dictatuur

In Rio de Janeiro hebben vandaag 120 mensen die tijdens de militaire dictatuur tussen 1964 en 1985 politieke gevangenen waren, excuses ontvangen van de regering van de stad. Ook president Dilma Rousseff, die tijdens de dictatuur opgepakt en gemarteld werd, kreeg excuses. Men verwachtte dat ze aanwezig zou zijn bij de ceremonie in een gymzaal waar tijdens de dictatuur mensen gevangen werden gehouden, maar ze zond Speciaal Secretaris voor Mensenrechten Maria do Rosario als afgevaardigde. 

De ceremonie is deel van een reeks maatregelen om de mensenrechtenschendingen tijdens het militaire bewind te erkennen. Ondanks dat de democratie alweer dertig jaar terug is, zijn er nog altijd problemen rond de dictatuur. Zo bood de federale overheid wel zijn excuses aan na de terugkeer van de democratie, maar werd er geen schuld gelegd bij specifieke personen. Eerder deze maand zette president Rousseff een waarheidscommissie op die de mensenrechtenschendingen tijdens de dictatuur moet onderzoeken. 

Tijdens de dictatuur in Brazilië vonden veel minder martelingen en verdwijningen plaats dan in buurland Argentinië. Er verdwenen minstens 475 mensen en enkele duizenden werden gemarteld. Toch vinden veel mensen het belangrijk dat er naar dit verleden wordt gekeken. Leonardo Avritzer, professor politicologie aan de Federale Universiteit van Minas Gerais, geeft aan: ''De schaal is anders dan in Argentinië, maar Brazilië heeft dit verleden nooit verwerkt''. Sinds 2001 hebben al 650 slachtoffers compensaties ontvangen. 

Ondanks de recente maatregelen zijn er nog geen militairen vervolgd. Ook de ingestelde waarheidscommissie zal geen individuen kunnen vervolgen. Dit heeft te maken met een omstreden amnestiewet die de politieke misdaden van het militaire regime onstrafbaar stelt. 

Bron : CNN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug