Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ex-paramilitairen veroordeeld in Guatemala

Datum : 21/03/2012
Land : Guatemala

Ex-paramilitairen veroordeeld in Guatemala

Vijf voormalige leden van de rechtse Guatemalteekse paramilitairen zijn tot in totaal 7710 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in een bloedbad uit 1982.

De vijf para’s zijn beschuldigd van het gidsen van het leger naar Plan de sanchez, een gemeenschap in het noorden van Guatemala. Ook deden ze mee aan de slachtpartij.  Veel slachtoffers waren vrouwen en kinderen. Bijna een kwart miljoen mensen is vermoord tijdens de burgeroorlog van 1960 tot 1996.

Rechter Jazmin Barrios legde een straf van 30 jaar op voor elk slachtoffer van de voormalige para’s, plus 30 jaar wegens misdaad tegen de menselijkheid. Ook al hoeven de veroordeelden maar 50 jaar te zitten, het maximum onder de Guatemalteekse wet.

De massamoord in Plan de Sanchez was een van de 600 die zijn gedocumenteerd door een waarheidscommissie van de Verenigde Naties. De veroordeelden maakten deel uit van de Patrullas de Autodefensa Civil, een bugermilitia, die door het leger was opgezet om hen te helpen met het bestrijden van de guerrilla. 

In 2004 verklaarde het Inter-Amerikaanse Gerechtshof de Guatemalteekse schuldig aan de moordpartij in Plan de Sanchez. Ook moest de regering een onderzoek instellen en de daders vervolgen.

Vorige week is een voormalig Guatemalteekse soldaat veroordeeld tot 6060 jaar gevangenschap voor zijn aandeel in het bloedbad in het dorp Dos Erres in 1982. 

 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug