Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Explosie op Colombiaanse Universiteit

Datum : 04/04/2019
Land : Colombia

Explosie op Colombiaanse Universiteit

Colombiaanse studenten van de Universiteit van Valle in Cali hebben afgelopen woensdag gemeld dat er tijdens een protest voor de Nationale Minga een explosie werd gevoeld op de Melendez campus, waarbij zes gewonden en een dode zijn gerapporteerd. 

"Tijdens een demonstratie van studenten tegen het Mobiele Anti-Verstorings Squadron (Esmad) vond een explosie plaats die de universiteit deed trillen, dichtbij het hoofdkwartier van de Sintraunicol Vereniging”, meldde een officiële verklaring van de Studentenraad. De studenten demonstreerden ter ondersteuning van de Colombiaanse Regionale Inheemse Raad van Cauca (CRIC) en om te protesteren tegen de moord op minguero Jonathan Landinez die het leven liet op 21 maart tijdens een explosie in het inheemse reservaat Dague in Valle.

Cali’s secretaris van Justitie, Andres Villamizar, heeft bevestigd dat er een dode is gevallen en een zestal mensen gewond zijn geraakt, nadat de rellen plaatsvonden. De gewonden werden overgebracht naar de Valle del Lili Kliniek. Een verklaring van de studenten stelt dat: “De feiten zijn redenen voor onderzoek, maar het baart zorgen dat ten tijden van de explosie en het evenement, een drone en een helikopter van de nationale politie overvlogen.”

De ‘Minga voor de Verdediging van Leven, Territorium, Democratie, Gerechtigheid en Vrede’ is een collectieve actie die begon op 10 maart met demonstraties in de departementen  Cauca en Huila. Naast het afwijzen van president Ivan Duque’s neoliberale beleid, eist de Minga dat de Colombiaanse staat zich houdt aan eerder gesloten overeenkomsten met sociale en politieke bewegingen.

De gemeenschappen in Cauca hebben vier eisen: het respecteren van hun recht op land en een autonome regering; de levering van publieke bronnen voor het stimuleren van lokale economieën; het recht om te worden geïnformeerd over beslissingen van de regering die invloed hebben op hun gebied of milieu; en dat het vredesakkoorden die in Havana zijn gesloten daadwerkelijk worden geïmplementeerd.

Het vredesakkoord met de guerrillabeweging FARC kwam tot stand onder het presidentschap van Juan Manuel Santos (2010-2018). Onderdeel is om de aanwezigheid van paramilitairen en rebellen in de Caucau Vallei te reguleren. Ondanks de intentie blijft het geweld tegen de Colombiaanse inheemsen en boeren aanhouden en is het zelfs toegenomen.

Volgens woordvoerders van de inheemse bevolking zijn er minstens 527 maatschappelijke leiders vermoord door het hele land. Ongeveer 30 procent van hen is vermoord in het Cauca gebied en een juridisch onderzoek heeft onthuld dat 44 procent van die moorden zijn uitgevoerd door het Colombiaanse leger. 

Bron : Telesur
Bookmark and Share


Terug