Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ex-president Bolivia schuldig aan dood protestanten

Datum : 05/04/2018
Land : Bolivia

Ex-president Bolivia schuldig aan dood protestanten

Een jury in de Verenigde Staten heeft de voormalige Boliviaanse president Gonzalo Sánchez de Lozada (87) verantwoordelijk bevonden voor de dood van tientallen protestanten in 2003.

Ook zijn minister van Defensie, Carlos Sánchez, werd in hetzelfde proces verantwoordelijk bevonden. Hun advocaten zeiden dat ze tegen het oordeel in beroep zouden gaan.  

De aanklagers beschuldigden de twee mannen ervan het bevel aan het Boliviaanse leger te hebben gegeven om geweld te gebruiken om de protesten in 2003 te breken. De families van de slachtoffers werd tien miljard dollar schadevergoeding toegezegd.

De families verwelkomden de beslissing en zeiden dat het hen “grote voldoening” gaf. Ze spraken ook de hoop uit dat dit besluit niet in hoger beroep zou worden vernietigd.

De zaak werd onderzocht volgens een wet die burgerlijke rechtszaken in Amerikaanse rechtbanken toestaat voor buitengerechtelijke executies. De rechtszaak was aangespannen door acht families wier dierbaren omkwamen tijdens de protesten tegen de export van gas uit Bolivia naar de VS.

Minstens 67 mensen werden gedood en meer dan vierhonderd personen raakten gewond toen soldaten het vuur op hen openden in de stad El Alto bij hoofdstad La Paz. Vijf voormalige militaire officieren en twee ex-ministers belandden in 2011 in de gevangenis wegens het “Bloedbad van oktober”.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug