Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ex-president El Salvador deed vluchtpoging

Datum : 29/01/2014
Land : El Salvador

Ex-president El Salvador deed vluchtpoging

Francisco Flores, de voormalige president van El Salvador, heeft gisteren geprobeerd het land uit te vluchten, volgens huidig president Mauricio Funes. Flores staat onder verdenking van het misbruik van miljoenen dollars uit fondsen in Taiwan, wat hij ontkent.

Hij verwierp de suggestie dat hij probeerde te ontsnappen naar buurland Guatemala. Hij heeft toegegeven dat hij tijdens de laatste twee jaar van zijn presidentschap uit Taiwan checques heeft ontvangen ter waarde van tien miljoen US$, maar hij zegt dat die niet voor persoonlijk gebruik waren.  

Flores, die van 1999-2004 president was, kwam gisteren niet opdagen bij de zitting van een comitee van het Congres over zijn vermeende misbruik van gelden. Volgens president Funes probeerde hij naar Guatemala te vluchten om aan de zitting te ontkomen. “Om 11.00 uur probeerde Flores het land te verlaten per auto bij de grensovergang La Hachadura”, aldus Funes. “Hij slaagde erin het eerste controlepunt ongemerkt te passeren, tot een beambte hem aanhield wegens verdacht verdrag en ervoor zorgde dat Flores en zijn chauffeur moesten omkeren.” 

Flores zei de congrescommissie van zijn afwezigheid op de hoogte te hebben gesteld, omdat hij voor zaken in het buitenland zou zijn. De commissie planddaarop de zitting in de middaguren en waarschuwde hem dat hij de politie op zijn dak kreegm als hij weer wegbleef. Flores was bij de middagzitting aanwezig en onkende dat hij had geprobeerd te vluchten. “Ik heb het land niet verlaten. Ik heb me niet verscholen. Ik besloot bij de grens de afspraak die ik in Guatemala had, niet bij te wonen en ik ben teruggekomen”, vertelde hij de commissie. 

Hij heeft altijd volgehouden dat de drie checques “donaties” waren en dat het niet ongewoon is dat die worden overgemaakt naar de persoon die de fondsen beheert. Hij had het geld via de geëigende kanalen ovegemaakt. Maar Funes heeft toegegeven dat het geldnooit de regeringsprogramma’s heeft bereikt waarvoor het bestemd was. In plaats daarvan is het geld gestort op een bank in de Bahama’s. Volgens Flores is het onderzoek naar hen politiek gemotiveerd.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug