Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ex-president Ríos Montt voor gerecht

Datum : 27/01/2012
Land : Guatemala

Ex-president Ríos Montt voor gerecht

De voormalige Guatemalteekse leider Ríos Montt (85) is gisteren voor het gerecht verschenen, op aanklacht van genocide. Tijdens zijn bewind van 1982 – 1983 zijn de grootste wreedheden begaan van de 36 jaar durende burgeroorlog.

In Mayadorpen vonden massamoorden plaats in een poging de linkse rebellen uit te schakelen. Volgens zijn advocaat is Ríos Montt onschuldig, omdat hij “nooit op het slagveld was”. De rechter zal bepalen of de voormalige generaal veroordeeld kan worden voor schending van de mensenrechten tijdens zijn bewind. Ríos Montt genoot onschendbaarheid als lid van het congres. Daar kwam 14 januari een einde aan, toen zijn ambtstermijn eindigde.

Aanklager Manuel Vasquez zei documenten en video’s te tonen die Ríos Montt beschuldigen van het plannen en controleren van de antiopstandelingen acties tegen de inheemse bevolking in de Ixil-driehoek van het departement Quiché. Vasquez verklaarde hem schuldig aan honderd massamoorden, waarbij 1771 mensen werden gedood en 29.000 mensen ontheemd raakten.

In de rechtszaal was teleurstelling dat Ríos Montt geen verklaring wilde afleggen, toen de rechter daarom vroeg. “Ik geef er de voorkeur aan niets te zeggen”, meldde hij. Buiten, op het plein tegenover het gerechtshof, bevindt zich een groep demonstranten en familieleden van de slachtoffers van de burgeroorlog. Zij stelen dat “Ríos Montt moet betalen voor wat hij heeft gedaan”.
 

 

Bron : BBC, Siglo XXI
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug