Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Express-kidnapping neemt toe

Datum : 17/06/2015
Land : Venezuela

Express-kidnapping neemt toe

Het aantal ‘express-kidnappingen’ in Venezuela is de laatste weken toegenomen. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekend gemaakt. Een ‘express-kidnapping’ is een ontvoeringmethode die vooral in Latijns Amerika wordt gebruikt. Hierbij vragen de ontvoerders een klein losgeldbedrag dat familieleden van de ontvoerde makkelijk kunnen betalen.

Ook als toerist of zakenreiziger kun je slachtoffer worden van een ontvoering. In de laatste weken is er een toename van het aantal ‘express kidnappings’. Van februari tot juni vorig jaar zijn er veel demonstraties van studenten en van de oppositie geweest. Door de toenemende politieke onrust en schaarste in de winkels kunnen de demonstraties weer oplaaien. In het oosten van het land leidden deze demonstraties tot geweld, waarbij gewonden en dodelijke slachtoffers vielen.

Venezuela behoort tot een van de meest gewelddadige landen in Latijns Amerika. Veel Venezolanen dragen wapens, stelt het Nederlandse ministerie. Gewelddadige overvallen gebeuren regelmatig. In de grote steden zijn bewegen overvallers zich veelal per motor. Regelmatig doen criminelen zich voor als taxichauffeur, om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren. Daarom heeft het Nederlandse ministerie het reisadvies aangescherpt. Dit advies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Caracas, inlichtingendiensten, vertegenwoordigen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties.

Bron : Amigoe
Bookmark and Share


Terug