Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ex-senator Colombia ontvlucht land na doodsbedreigingen

Datum : 20/08/2011
Land : Colombia

Ex-senator Colombia ontvlucht land na doodsbedreigingen

Piedad Córdoba, ex-senator van Colombia, is haar land ontvlucht uit angst voor een aanslag op haar leven. Ze heeft doodsbedreigingen ontvangen en gaf in een verklaring aan te worden gevolgd door verdachte types.

Córdoba heeft gezegd door te gaan met de onderhandelingen die zij met haar activistische beweging 'Colombianen voor Vrede' voert met de guerrillagroepen ELN en FARC. De laatste tijd veroorzaakte Córdoba nogal wat opschudding in Colombia. Zo beloofde ze onder andere binnen korte tijd de vrijlating van gijzelaars van de FARC bekend te maken. Uiteindelijk kon ze niet meer zeggen dan dat ze brieven had gestuurd naar de guerrillagroepen met het verzoek om vrijlating. Dit was tegen de wil van president Juan Manuel Santos, die elke vorm van dialoog met de guerrilla veroordeelt.

Ook had Córdoba onlangs een aanvaring met minister van Defensie Rodrigo Rivera, toen ze leden van de Colombiaanse veiligheidsdiensten, die in handen zijn van de FARC, aanduidde als ‘gepakt’. De minister reageerde hierop met de opmerking dat “ze niet gepakt zijn, niet aangehouden, maar ontvoerd in vernederende en schaamtevolle condities die alle normen van het internationale humanitaire recht schenden.”

Córdoba is een controversieel persoon in Colombia, mede door haar banden met de Venezolaanse president Hugo Chávez en vermeende banden met de FARC. Naar deze banden wordt momenteel onderzoek gedaan, en dit vormde de reden van het ontslag van Córdoba als senator.

De advocaat van Córdoba heeft intussen bekend gemaakt dat haar vlucht het gevolg was van een complot van extreem rechtse groeperingen. De politie zou hier lucht van hebben gekregen en haar verzocht hebben het land, omwille van haar eigen veiligheid, onmiddellijk te verlaten.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug