Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Extreem overheidsgeweld in Buenaventura

Datum : 02/06/2017
Land : Colombia

Extreem overheidsgeweld in Buenaventura

Colombia wordt sinds enkele weken getroffen door stakingen en protesten in grote delen van het land en met verschillende oorzaken. In de havenstad Buenaventura, aan de Stille Oceaan, werd gedemonstreerd vóór basisvoorzieningen als drinkwater, gezondheidszorg en onderwijs en tégen de verbroken overheidsbeloftes op deze terreinen. Bovendien is de stad getroffen door een diepe economische crisis en het toneel van aanhoudend drugsgeweld. De demonstraties van de veelal zwarte bevolking verliepen vreedzaam. Tot de oproerpolitie ESMAD ingreep.

Het geweld waarmee dat gepaard ging, leidde ertoe dat zelfs Amnesty International het optreden van de ESMAD veroordeelde. “In plaats van de mensen van Buenaventura het zwijgen op te leggen, zouden de Colombiaanse autoriteiten zich moeten inzetten om aan de gerechtvaardigde eisen van de gemarginaliseerde bevolking tegemoet te komen”, aldus Erika Guevara-Rosas van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens gegevens van Amnesty International zouden er tot begin deze week ongeveer tachtig personen gearresteerd zijn en raakten zeker twaalf mensen gewond. Andere bronnen spreken ook over ten minste drie doden. Vertegenwoordigers van de Afro-Colombiaanse bevolking in de stad meldden verder dat de ESMAD “willekeurig traangas inzette tegen vreedzame demonstranten, onder wie kinderen, ouderen en gehandicapten”.

Volgens Guevara-Rosas moet de overheid deze groepen juist beschermen. “De Colombiaanse staat heeft een historische verplichting aan deze gemeenschappen. Het is tijd dat ze haar woorden nakomt en diegenen beschermt die dit het hardst nodig hebben.”

Bron : El Espectador
Bookmark and Share


Terug