Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Extreme droogte in de Amazone

Datum : 04/02/2011

Extreme droogte in de Amazone

BRAZILIË - Het jaar 2010 was een extreem droog jaar in het amazoneregenwoud. Hierdoor zijn veel bomen gestorven, wat grote gevolgen heeft voor de CO2-uitstoot. Een onderzoek hiernaar wordt komende donderdag in het wetenschapsblad Science gepubliceerd.
Het amazonewoud neemt normaal gesproken 1,5 miljard ton koolstofdioxide op uit de atmosfeer. De komende twee jaar zal dit volgens wetenschappers niet mogelijk zijn. Er wordt zelfs geschat dat dode en stervende bomen 5 miljard ton koolstofdioxide uit zullen stoten. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen in de VS. Wetenschappers vrezen dat als de droogtes in de Amazone aanhouden het gebied zijn functie in de opname van broeikasgassen verliest. Wanneer stervende bomen CO2 gaan uitstoten dragen ze juist bij aan de opwarming van de aarde.
(de Volkskrant)
 

Bookmark and Share


Terug