Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Extreme droogtes veroorzaakten eind Mayabeschaving

Datum : 05/01/2015
Land : Belize

Extreme droogtes veroorzaakten eind Mayabeschaving

De mysterieuze ineenstorting van de oude Mayabeschaving is toegeschreven aan diverse factoren, zoals overbejaging, ontbossing en opstand van boeren. De laatste tijd is daar een lange periode van extreme droogte bijgekomen. 

Er is nu verder bewijs gevonden in de ‘The Great Blue Hole’, de beroemde onderwatergrot in Belize, dat de theorie van langdurige droogte ondersteunt. Volgens een verslag in LiveScience heeft een team onderzoekers onder leiding van Andre Droxler van Rice University sediment geanalyseerd uit de Blue Hole, een diepe put in het Lighthouse Rif van Belize. De chemische samenstelling van het sediment wijst op perioden van schaarse regen in de periode dat de Mayabeschaving ten onder ging, tussen 800 en 1000. 

Waarschijnlijk volgde er tussen 1000 en 1100 een tweede langdurige droogte, die samenvalt met de ondergang van de bekende Mayaplaats Chichén Itzá. Gedurende duizenden jaren hebben rivieren tijdens perioden van veel regen sedimentlagen afgezet in de Blue Hole, die geologen helpen bij hun onderzoek. “Het is een soort grote emmer, een sedimentval”, aldus Droxler. 

Hevige regen zorgt voor erosie van vulkanisch gesteente, dat titanium bevat. Het team van Droxler ontdekte dat de minerale samenstelling van het sediment van de Blue Hole, vooral het lage titaniumgehalte, wees op perioden van weinig regen ten tijde van de val van de Mayabeschaving. “Wanneer er grote droogtes zijn, ontstaan er hongersnoden en onrust”, aldus Droxler. 
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug