Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ex-vicepresident Guatemala in gevangenis

Datum : 11/10/2018
Land : Guatemala

Ex-vicepresident Guatemala in gevangenis

Een rechtbank in Guatemala heeft de voormalige vicepresident Roxana Baldetti veroordeeld tot 15 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens haar rol in wat bekend werd als het "Magisch Water" –schandaal.

Aanklagers zeiden dat ze miljoenen dollars verduisterde uit een staatsfonds dat was opgericht om een meer te ontsmetten. De chemische formule die werd gebruikt als onderdeel van de schoonmaak was een ineffectieve oplossing van water, zout en chloor. De deal werd onderhandeld door haar broer Mario, die geen officiële functie bekleedde. Hij is tot 13 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

In zijn vonnis zei rechter Pablo Xitumul dat Baldetti het brein was van een plan dat was ontworpen om de Guatemalteekse staat te bedriegen. Ze stemde ermee in om bijna $ 18 miljoen te betalen aan een Israëlisch bedrijf om het Meer van Amatitlán schoon te maken. De chemicaliën die werden gebruikt, bleken echter meestal water en zout te zijn, wat leidde tot het schandaal dat "Magic Water" is genoemd.

Guatemalteekse media hebben het vonnis geprezen als historisch, in een regio waar de rijken en machtigen van oudsher ongestraft zijn gebleven. Verschillende Guatemalteekse functionarissen en de Israëlische zakenman, Uri Roitman, werden ook tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Baldetti vertrok in 2015 oneervol, na de grootste protesten tegen corruptie die het land ooit had gezien. Ze wacht momenteel op een proces in een douanefraude-schandaal, genaamd La Línea (De Lijn), waarbij privébedrijven steekpenningen betaalden aan de douanedienst van Guatemala. Aanklagers hebben destijds gezegd dat Baldetti en de toenmalige president Otto Pérez Molina  bij het corruptieschema betrokken waren.

Pérez Molina werd aan het einde van zijn ambtstermijn in 2015 gearresteerd en blijft in hechtenis, in afwachting van zijn proces. Beiden ontkennen de beschuldigingen.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug