Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Falklandeilanden betwisten claim van Argentinië bij de VN

Datum : 21/06/2013
Land : Argentinië

Falklandeilanden betwisten claim van Argentinië bij de VN

Vertegenwoordigers van de Falklandeilanden zijn gisteren naar de Verenigde Naties in New York gegaan om hun recht te verdedigen Brits grondgebied te blijven. Argentinië heeft haar claim op de archipel – die ze de Malvinas noemt – hernieuwd.

De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Héctor Timerman, deed een beroep op het comité van dekolonisatie van de VN om de oproep van Argentinië aan het Verenigd Koninkrijk te herhalen om onderhandelingen aan te gaan over de eilandengroep. Maar Sharon Halford en Mike Summers, leden van de wetgevende vergadering van de Falklandeilanden, kwamen ook naar dit comité om de eisen van Timerman te weerleggen. Zij vroegen de VN de uitslag van het dit jaar gehouden referendum te respecteren, waarin de eilandbewoners er allemaal – op drie na – voor kozen Brits onderdaan te blijven.

Het comité van de VN heeft eerder de Argentijnse oproep tot onderhandelingen gesteund, maar Buitenlandse Zaken in Londen stelt dat het comité geen rol meer speelt aangaande Britse overzeese gebieden, want het is beledigend de relatie met het Verenigd Koninkrijk (VK)  als koloniaal te omschrijven. Halford zei dat de boodschap van het referendum duidelijk was: “De bevolking van de Falklandeilanden is gelukkig met de bestaande relatie met het Verenigd Koninkrijk. Het is geen koloniale situatie, zoals Argentinië het noemt, maar een moderne relatie waarin het VK luistert naar onze wensen en wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen interne bestuur.”
 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug