Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Familie van Anton de Kom tegen idee Bouterse

Datum : 04/03/2012
Land : Suriname

Familie van Anton de Kom tegen idee Bouterse

Familieleden van Anton de Kom zijn tegen het idee van president Desi Bouterse om het stoffelijk overschot van de verzetsheld te verplaatsen.

Tijdens de herdenking van de coup van 1980, op 25 februari jongstleden, gaf Bouterse aan dat hij vindt dat de laatste rustplaats van De Kom in Suriname hoort te zijn. Hij noemt Anton de Kom als inspiratiebron voor zijn 'revolutie'.

De Kom kwam om in de Tweede Wereldoorlog en ligt sinds 1960 begraven in het Nederlandse Loenen. Als Bouterse zijn zin krijgt, zou het de tweede grafverplaatsing betekenen. Familieleden van De Kom zien het echter niet zitten om dit nogmaals mee te maken. Voor Loenen lag De Kom in een Duits massagraf. De echtgenote van De Kom, Petronella Borsboom, ligt wel in Suriname begraven. Zij overleed er tijdens een bezoek in 1983 en wilde graag in het geboorteland van haar man begraven worden.

Bron : Waterkant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug