Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Families slachtoffers drugsgeweld ontmoeten presidentskandidaten

Datum : 29/05/2012
Land : Mexico

Families slachtoffers drugsgeweld ontmoeten presidentskandidaten

Families van slachtoffers en vermisten en vertegenwoordigers van de beweging Vrede met Gerechtigheid en Waardigheid hebben in Mexico een ontmoeting gehad met de vier presidentskandidaten om meer aandacht te vragen voor de strijd tegen drugscriminaliteit. De kandidaten kregen veel kritiek te verwerken van de familieleden. Ruim vijftigduizend mensen zijn inmiddels omgekomen, en meer dan vijfduizend worden er nog vermist, sinds de regering in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels. 

Tijdens de ontmoeting liepen de emoties hoog op, toen verschillende ouders vertelden over hun kinderen. ‘‘Het is je ergste nachtmerrie, je kunt het je niet voortstellen hoe het is om je kind te verliezen’’, vertelde Margarita Lopez wier dochter verdween in de zuidelijke deelstaat Oaxaca.

Daarnaast uitten de vertegenwoordigers van Vrede met Gerechtigheid en Waardigheid felle kritiek op het beleid van de regering en de presidentskandidaten. Het beleid zou geleid hebben tot een grote toename van drugsgerelateerd geweld.
Vanuit verschillende kanten werd er ook kritiek geuit op de beweging, die wil dat het drugsprobleem niet meer als een zaak van nationale veiligheid wordt behandeld. Ook zou de regering, in plaats van de criminele organisaties, ten onrechte de schuld van het geweld krijgen.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug