Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

FAO: Honger neemt toe in Latijns Amerika

Datum : 14/11/2019

FAO: Honger neemt toe in Latijns Amerika

Het aantal mensen dat te maken heeft met honger in Latijns Amerika is in 2018 opgelopen tot 42,5 miljoen mensen. Dit komt neer op 6,5 procent van de totale bevolking in deze regio. Daarnaast blijven voedselonzekerheid en obesitas een groot probleem, waarschuwt de  Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) afgelopen dinsdag.

Volgens het hoofdkantoor van FAO in Santiago betekent dit dat het aantal Latijns-Amerikanen dat honger lijdt met 4,5 miljoen is toegenomen ten opzichten van de 38 miljoen in 2014. De toename heeft zich in bijna alle Latijns-Amerikaanse landen voorgedaan, terwijl ook het aantal ondervoede mensen met 4,7 miljoen is toegenomen in de afgelopen vier jaar. De cijfers zijn deel van het rapport “2018 Panorama van Voedselveiligheid” in samenwerking met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), UNICEF en het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Per land laat een analyse van de statistieken zien dat er grote ongelijkheden zijn in de strijd tegen honger. Zo nam het aantal mensen met honger in Colombia met 3,6 miljoen mensen af naar 2,4 in een periode van drie jaar tijd. Ook in Mexico, Bolivia en de Dominicaanse Republiek is het aantal afgenomen. De landen met het laagste aantal ondervoede mensen, beneden 2,5 procent van de bevolking, zijn Brazilië, Cuba en Uruguay. Chili komt hierbij dicht in de buurt met een percentage van 2,7 procent.

Naast honger zijn ook obesitas en overgewicht de afgelopen jaren belangrijke uitdagingen met betrekking tot voedselzekerheid geworden. Volgens de gegevens van de FAO heeft 24 procent van de Latijns Amerikaanse bevolking te maken met obesitas, wat neerkomt op 105 miljoen mensen. Dit is het dubbele van het wereldwijde gemiddelde, dat ligt op 13,2 procent. En voor ieder individu dat honger lijdt in Latijns Amerika en het Caribisch gebied hebben er meer dan zes overgewicht of obesitas, een probleem dat toeneemt bij zowel volwassenen als kinderen.

Bron : Telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug