Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

FARC doodt een soldaat in noorden van Colombia

Datum : 22/01/2013
Land : Colombia

FARC doodt een soldaat in noorden van Colombia

Bij een aanval gisteren in het noordelijke Colombiaanse departement Norte de Santander vond een soldaat de dood. De aanval wordt toegeschreven aan de guerillagroep FARC, die vredesbesprekingen voert met de Colombiaanse regering. 

De aanslag vond plaats in de gemeente Tarra, dichtbij de Venezolaanse grens, aldus de radiozender Caracol. De rebellen zouden soldaten van het leger hebben aangevallen met mortieren en machinegeweren, wat leidde tot de dood van een soldaat.  Het leger zei dat er versterkingen zijn gestuurd naar het gebied om voorbereid te zijn op meer aanvallen van de FARC.  

De aanval was de tweede binnen een paar uur in het departement. Maandagochtend vielen rebellen van de FARC een militaire post aan in een naburig dorp, waarbij drie soldaten gewond raakten. De aanvallen vonden plaats nadat de wapenstilstand, die eenzijdig door de FARC was uitgeroepen, op zondag 20 januari afliep. Het bestand was ingegaan op 20 november 2012, de dg waarop de vredesonderhandelingen tussen FARC en regering officieelbegonnen. 

Hoofdonderhandelaar van de FARC, Ivan Márquez, deed de dag ervoor opnieuw een oproep aan de Colombiaanse regering een bilaterale wapenstilstand uit te roepen om “in een rustige omgeving” te onderhandelen.  Márquez zei tegen de pers in Havana dat “met pijn in ons hart moeten we toegeven dat we terugkeren naar de tijd van militaire oorlog, die niemand wil.” De regering weigerde net als in november in te gaan op het verzoek met het argument dat de FARC de tijd dan zou gebruiken om zijn eenheden te hergroeperen. 

 

Foto: Ivan Márquez
 
Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug