Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

FARC en Colombiaanse regering beginnen met voorbereidingen in Cuba

Datum : 06/11/2012
Land : Colombia

FARC en Colombiaanse regering beginnen met voorbereidingen in Cuba

De ‘technische’ vergadering van de Colombiaanse regering en de guerrillagroep FARC ter voorbereiding van de vredesonderhandelingen die 15 november beginnen,  is vandaag in de Cubaanse hoofdstad Havana van start gegaan.

De FARC benadrukte het belang van participatie van de civil society in de vredesbesprekingen. Dit deed ze in een communiqué in de zetel van de Agencia de Noticias Nueva Colombia, die verklaringen van de rebellen kenbaar maakt. In de “Beschouwingen bij de agenda van La Habana IV” vraagt de FARC aan de Colobiaanse regering “de mechanismen, methoden en dynamiek uiteen te zetten waarmee de diverse meningen uit de maatschappij gehoord kunnen worden in de dialoog voor vrede in Colombia.”
Volgens de FARC “is het tijd dat aan de onderhandelingstafel in Havana ook plaats is voor de maatschappij en dat heel Colombia verandert in een gebied van dialoog, gerechtigheid en verzoening.”

De vergadering van vandaag, die  dient om logistieke kwesties te regelen, zou eigenlijk maandag plaatsvinden. Intussen bevestigde de organisatie dat Tanja Nijmeijer, alias “Aleandra”, maandagmiddag was aangekomen in Havana.

De onderhandelingen staan van regeringszijde onder leiding van de voormalig vice-president Humberto de la Calle en voor de FARC is dat de tweede man Iván Márquez. Cuba en Noorwegen staan garant voor het proces, terwijl Venezuela en Chili optreden als begeleiders.


 

Bron : El Nuevo Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug