Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

FARC en Colombiaanse regering naar Noorwegen

Datum : 17/10/2012
Land : Colombia

FARC en Colombiaanse regering naar Noorwegen

Vredesonderhandelaars van de rebellengroep FARC en de Colombiaanse regering zijn onderweg naar Noorwegen. In Oslo zullen beide partijen achter gesloten deuren een einde proberen te maken aan het conflict dat al vijftig jaar voortduurt. De onderhandelingen die deze week gepland staan zijn de eerste directe onderhandelingen in tien jaar.

De belangrijkste afgezant namens de regering, Humberto de la Calle, heeft aangegeven dat hij en zijn team van onderhandelaars gematigd optimistisch zijn over de afloop van de onderhandelingen. “We willen geen valse hoop creëren, maar we geloven wel dat er structurele elementen zijn die ons hoop geven dat we met goed nieuws terugkomen naar Colombia,” aldus De la Calle.

De start van de onderhandelingen in Noorwegen, waar de eerste fase van de onderhandelingen plaats zullen vinden, is meerdere keren uitgesteld vanwege logistieke problemen, waaronder slechte weersomstandigheden. Beide partijen zijn voornemens om op woensdag de onderhandelingen achter gesloten deuren te starten. Hier moet de inhoud van een gezamenlijke persverklaring worden voorbereid, die op donderdag gepresenteerd zal worden. Ook zullen tijdschema’s gemaakt worden voor een tweede onderhandelingsronde in Havana.

Afgevaardigden van beide partijen, samen met Noorse diplomaten, hebben elkaar reeds in Havana ontmoet om de onderhandelingen in Oslo voor te bereiden. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft aangegeven voorzichtig optimistisch te zijn. De voorgestelde staakt-het-vuren van FARC heeft hij echter naast zich neergelegd. De Colombiaanse president wil de militaire operaties pas stopzetten bij een definitief akkoord tussen beide partijen.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug