Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

FARC en Colombiaanse regering openen formeel vredesbesprekingen

Datum : 19/10/2012
Land : Colombia

FARC en Colombiaanse regering openen formeel vredesbesprekingen

Na maanden van voorbereiding is gisteren in Oslo de tweede fase van start gegaan van het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de guerrillagroep FARC.  Onderhandelaars van beide partijen kondigden een “serieus, waardig en efficiënt proces” aan, dat zal leiden tot een eind aan het gewapende conflict dat al vijftig jaar duurt.

Onderhandelaars van de Colombiaanse regering openden gisteren in het Hurdal Hotel ten noorden van de Noorweegse hoofdstad Oslo officieel de vredesbesprekingen. Hoofdonderhandelaar Humberto de la Calle sprakals eerste en dankte Cuba, Venezuela en Chili voor hun hulp. “De kern van de besprekingen is niet dat de FARC haar ideeën opgeeft, maar dat ze die uitdraagt zonder gebruik van wapens.” Volgens de onderhandelaar is vrede bereikbaar, als het proces “waardig, realistisch en effectief” wordt uitgevoerd.

De la Calle zei dat er in Colombia “een transformatie van de sociale werkelijkheid aan de gang is. Er zijn mechanismen waardoor burgers kunnen participeren. Er is een nieuw Colombia, mensen zijn zich meer bewust van hun rechten. Ze zijn niet meer van plan trucs en uitstel te verdragen.” Hij benadrukte dat deze onderhandelingen verschillend zijn van de besprekingen die tien jaar geleden plaatsvonden tijdens het bewind van president Andres Pastrana (1998 -2002).

Ook bevestigden de regeringsonderhandelaars dat de derde fase van de onderhandelingen op 15 november in de Cubaanse hoofdstad Havana zullen plaatsvinden. Dit nadat er een overeenkomst is bereikt over de implementatie van een vredesdeal en een staakt –het –vuren.

Ivan Marquez, hoofdonderhandelaar van de FARC, hield hierna een vurig betoog, waarin hij zei: ”We zijn naar Oslo gekomen met een collectieve droom van vrede. We moeten het pad volgen van een vreedzame oplossing van de problemen die ten grondslag liggen aan het conflict. We zoeken een politieke oplossing voor de burgeroorlog die Colombia verwoest.”  Marquez herhaalde dat vrede meer is dan louter demobilisatie. Het gaat om het aanpakken van de vele problemen in de Colombiaanse samenleving, zoals de asymmetrische nationale economie.

De huidige besprekingen met de regering van president Juan Manuel Santos  zijn de eerste in tien jaar.

 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug