Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Farc krijgt weinig stemmen in verkiezingen Colombia

Datum : 12/03/2018
Land : Colombia

Farc krijgt weinig stemmen in verkiezingen Colombia

In de Colombiaanse verkiezingen voor het parlement en de senaat van zondag 11 maart heeft Farc, de voormalige guerillagroep die nu een legale politieke partij vormt, weinig kiezers kunnen overtuigen. In de voorlopige uitslag wonnen vooral de conservatieve partijen, die tegen de vredesdeal met Farc waren, veel stemmen. De centrumpartij van ex-president Álvaro Uribe staat momenteel aan de leiding. Op dit moment is meer dan 90 procent van de stemmen geteld. De definitieve uitslag wordt later vandaag verwacht. 

Farc presteerde naar verwachting en kreeg ongeveer 0.4 procent van de stemmen. Toch zal het voormalige rebellenleger in beide kamers vijf zetels krijgen, zoals afgesproken in het vredesakkoord. Deze verkiezingen werden gezien als een populariteitstest voor de huidige president Juan Manuel Santos, die volgens velen teveel heeft toegegeven aan Farc in de vredesonderhandelingen. Dit blijkt ook uit het feit dat de drie grootste rechtse partijen, die tegen de deal waren, er 50 zetels in de Senaat (dat 102 zetels telt) bij hebben gekregen.  

Uribe's partij Centro Democrático is de grootste partij geworden met 19 zetels in de Senaat en 19 in het parlement. De resultaten tonen echter een verdeeld Colombia: niet een partij wist meer dan 16 procent van de stemmen te behalen. Ook de kandidaten voor de presidentsverkiezingen van mei van dit jaar werden dit weekend gekozen. Iván Duque won die stemming voor de rechtse coalitie, terwijl Gustavo Preto de linkse kiezers wist te overtuigen. In mei zullen zij het opnemen tegen verschillende andere kandidaten in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Vervolgens zal in juni, indien nodig, de tweede ronde zijn. De termijn van Juan Manuel Santos eindigt in augustus. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug