Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

FARC overweegt wapenstilstand met kerstmis

Datum : 15/11/2012
Land : Colombia

FARC overweegt wapenstilstand met kerstmis

Colombia’grootste guerrillagroep, de FARC, overweegt een wapenstilstand met de regering tijdens kerstmis, volgens een prominente linkse activist. 

“Het secretariaat van de FARC is bereid een wapenstilstand te overwegen en een besluit in die richting te nemen”, zei Carlos Lozano tegen journalisten in Bogotá. De leider van de Marcha Patriotica (de vaderlandse mars) en uitgever van de communistische krant La Voz (de stem) verklaarde dat hij in Cuba gesproken had met  “Ivan Marquez”, de hoofdonderhandelaar van de FARC. “Commandant Ivan Marquez is bereid te praten over een wapenstilstand en een besluit te nemen”, aldus Lozano.

Groepen vredesactivisten, zoals Colombianen voor Vrede en REDEPAZ hebben al eerder gelobbyd voor een staakt-het-vuren gedurende de kerst-en nieuwjaarsperiode. Vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering en de FARC zijn nu in de Cubaanse hoofdstad Havana om te onderhandelen over een einde aan de burgeroorlog die sinds 1964 duurt. Naar verwachting worden de gesprekken op 19 november hervat.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft steeds gezegd dat zijn regering geen vermindering van militaire operaties zal toestaan, laat staan een staakt-het-vuren. Integendeel, zowel de FARC als het Colombiaanse leger zijn doorgegaan elkaar aan te vallen sinds Santos eind augustus officieel de vredesbesprekingen bevestigde.

Foto, van links naar rechts: Ricardo Tellez, alias “Rodrigo Granada”; Mauricio Jaramillo; Andres Paris, alias “El Medico” (bron: EFE).


Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug